Grad Bijeljina po prvi put dodjeljuje sportske stipendije

Grad Bijeljina je prvi put raspisao Javni poziv za stipendiranje perspektivnih sportista u okviru kog je planirano stipendiranje 70 sportista u kolektivnim i pojedinačnim sportovima.

BIJELJINA

Od toga, za kolektivne sportove predviđeno su 24 stipendije, od toga: za fudbal - osam stipendija, za košarku - šest stipendija, za odbojku šest stipendija i za rukomet četiri stipendije.

Za individualne sportove predviđeno je 27 stipendija, od toga: za boks dvije stipendije, za tekvando četiri stipendije, za džudo tri stipendije, za atletika dvije stipendije, za tenis stipendija, za streljaštvo jednu stipendiju, za karate šest stipendija, za kik-boks jedna stipednija, za motosport jedna stipendija i za šah šest stipendija.

Predviđene su i stipendije za sportiste sa invaliditetom i to za odbojku tri stipendije, za košarku tri stipendije i za streljaštvo tri stipendije.

Pored ovoga, Javni poziv predviđa dodjelu deset stipendija perspektivnim sportistima koji nastupaju za reprezentaciju Republike Srbije, a koji nisu članovi sportskog kluba ili udruženja sa sjedištem na području Grada Bijeljina.

Prediđeni iznos stipendije je 200 konvertibilnih maraka na mjesečnom nivou za cijelu 2024. godinu s tim da će nakon potpisivanja ugovora između davaoca i korisnika stipendije biti isplaćene retroaktivno odjednom sve rate za protekle mjesece u 2024. godini, a ostatak svakog mjeseca u iznosu od po 200 KM do kraja 2024. godine.

Stipendiju može dobiti sportista koji ispunjava sljedeće uslove:
 
1) da je državljanin Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine,
2) da nije mlađi od 13 godina, odnosno da nije stariji od 26 godina,
3) da ima prebivalište na području Grada Bijeljina,
4) da je član sportskog udruženja ili kluba koji ima registrovano sjedište na području Grada Bijeljina,
5) da se u tekućoj godini aktivno bavi sportskim aktivnostima,
6) da ima ostvarene sportske rezultate (I, II ili III mjesto) u prethodnih godinu dana prije dana objavljivanja ovog Javnog poziva na nekom od takmičenja: Prvenstvo/kup na nivou Republike Srpske, Prvenstvo/kup na nivou BiH, Balkansko prvenstvo, Mediteranske igre i univerzijada, Evropsko prvenstvo/liga, Svjetski kup/liga i Svjetsko prvenstvo ili učešće na Balkanskom prvenstvu, Mediteranskim igrama i univerzijadi, Evropskom prvenstvu/ligi, Svjetskom kupu/ligi i Svjetskom prvenstvu,
 7) da aktivo i savjesno ispunjava obaveze prema sportskom udruženju ili sportskom klubu čiji je član, reprezentaciji Republike Srpske i drugim reprezentativnim selekcijama po izboru sportskog saveza Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine,
 8) da ima status redovnog učenika, odnosno redovnog studenta,
 9) da je njegovo ponašanje na sportskim terenima i izvan njih u skladu sportskim duhom i fer plejom i da izvan sportskih terena ne ugrožava ugled kluba, sportskog saveza i Grada Bijeljina.

Stipendiju može dobiti i sportista koji nije član sportskog udruženja ili kluba koji ima registrovano sjedište na području Grada Bijeljina, ukoliko nastupa za Reprezentaciju Republike Srbije, a sve u skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, ukoliko ispunjava ostale uslove predviđene ovim Javnim pozivom.

Kandidati koji treniraju u dvije ili više grana sporta, mogu konkurisati samo u jednoj grani sporta.

Javni poziv je otvoren do 23. oktobra 2024. godine.

- Gradska uprava je svjesna koliko je sport važan kako za zdravlje mladih generacija, tako i za zdravo društvo u cjelini. Velike napore i sredstva ulažemo da unaprijedimo sportsku infrastrukturu i za funkcionisanje sportskih kolektiva, pa su ove stppendije samo nova mjera da podržimo naše sportiste u postizanju vrhunskih rezultata. Naši sportisti zaslužuju podršku i Grad će učiniti sve što je u njegovoj moći da nastavi u tom pravcu - poručeno je iz Gradske uprave.

15°

Kiša
  • 23:00

    Kiša
    15°C
  • 02:00

    Kiša
    14°C
  • 05:00

    Kiša
    13°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI