PDP se oštro protivi proizvoljnim tumačenjima i kaznama CIK-a

Predsjedništvo PDP-a saopštilo je da jeste za poštovanje izbornih pravila, ali se oštro protivi odlukama Centralne izborne komisije /CIK/ koje proizilaze iz slobodnih tumačenja i kaznenoj politici koja je neprimjerena i proizvoljna.

REPUBLIKA SRPSKA

Predsjedništvo PDP podržalo je kandidata te stranke za načelnika opštine Kalinovik Vladu Sladoju koji je, kako su naveli, nepravedno sankcionisan od CIK-a, te istaklo da je istovremeno iz Tužilaštva BiH saopšteno da obustavljaju istragu protiv lidera SDA Bakira Izetbegovića "zbog nedovoljno dokaza" u vezi sa njegovim govorom u pretkampanji 2022. godine kada je, otvoreno i javno, najavio formiranje paravojnih formacija sastavljenih od lovaca i mladih ljudi.

"Još jednom se potvrđuje sintagma da logika prestaje ondje gdje počinje BiH", naveli su iz PDP-a.

Iz ove stranke su odbacili sve kvalifikacije o govoru mržnje Sladoja i smatraju pogrešnim i tendencioznim tumačenja CIK-a.

"Pravni tim PDP-a će uložiti žalbu u ime partije, ali i u ime Sladoje, jer ne možemo da prihvatimo ni optužbe niti drakonsku kaznu. Predsjedništvo PDP javno pita CIK, na osnovu čega možete da izreknete ovakvu sankciju politički potpuno anonimnom čovjeku koji se u jednoj maloj opštini pokušava izboriti za promjene", istakli su PDP-a.

CIK je kaznio Sladoju sa 20.000 KM, što je jedna od najvećih kazni u dosadašnjoj kampanji, i to zbog govora mržnje jer je, kako smatra CIK, objavio predizborni plakat u vojnoj uniformi i porukama i pozivima "na mobilizaciju, aludirajući na glasanje za lokalne izbore".

15°

Kiša
  • 23:00

    Kiša
    15°C
  • 02:00

    Kiša
    14°C
  • 05:00

    Kiša
    13°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI