Načelnik Perić sa ugljevičkim pčelarima: Podrška "Majevičkoj košnici"

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posjetio je danas pčelinjak Tešić u Donjoj Trnovi, gdje su se na tradicionalnom druženju okupili pčelari iz Udruženja pčelara „Majevička košnica“.

REPUBLIKA SRPSKA

U predivnom ambijentu,  na imanju Tešića nalazi se više od  60 pčelinjih društava kao i „Api komora“ jedinstvena u široj regiji. Porodica Tešić već godinama posvećeno uzgaja pčele, a svoje usluge upotpunili su donošenjem  inovativne ideje u oblasti zdravlja otvaranjem „Api komore“  za inhalaciju vazduha iz košnice.  Api terapija, pruža izuzetne koristi u liječenju i prevenciji respiratornih oboljenja poput astme i bronhitisa kako kod djece, tako i kod odraslih osoba.

U prijatnoj atmosferi govorilo se o dosadašnjoj saradnji kao i finansijskoj podršci Opštine pčelarima kroz dodjelu podsticaja za koje je u ovoj godini iz budžeta izdvojeno oko 36 000 KM.

Načelnik Perić istakao je da su pčelari sa područja opštine Ugljevik primjer dobro organizovanog udruženja, a da je sam  pčelinjak Tešić predivan ambijent, divno mjesto za odmor i primjer uspješnih privrednika.

-Pčelarstvo je važno za cjelokupnu planetu. Prepoznajući njegov značaj lokalna uprava stimuliše  pčelare kroz novčane podsticaje. Zahvaljujući uvođenju mjera podrške i predanom i posvećenom radu pčelara, broj pčelinjih društava na području opštine Ugljevik je udvostručen. Sa rukovodstvom pčelara imamo izuzetno dobru saradnju, a dogovorili smo da u nerednom periodu zajednički realizujemo projekte koji su im značajni-rekao je Perić.

Okupljeni članovi Udruženja zahvalili su se načelniku opštine Ugljevik na podršci i izdvojenim sredstvima, istakavši da podrška Opštine i izdvajanje 10 KM za podsticaj po jednom pčelinjem društvu znači mnogo i pokazatelj je zaista dobre saradnje između lokalne uprave i ovog udruženja.

 „Majevička košnica“ broji 120 članova sa preko 4 200 pčelinjih društava. Rad udruženja usmjeren je na poboljšanje statusa pčelara kroz edukacije, podmlađivanje članstva, učešće na sajmovima, organizaciji stručnih predavanja, a sve sa ciljem da se široj javnosti približe značaj pčela i pčelinjih proizvoda za zdravlje ljudi.

15°

Kiša
  • 20:00

    Kiša
    15°C
  • 23:00

    Kiša
    15°C
  • 02:00

    Kiša
    14°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI