Mitrović: Prekvalifikacijom do kvalifikovanog kadra u industriji

Vlada Republike Srpske opredijeljena je za nova ulaganja u podsticaje privrednim subjektima kako bi im omogućila što lakše poslovanje, izlazak na evropsko tržište i povećavanje tehnološkog nivoa proizvodnje za rast produktivnosti i konkuretnosti na domaćem i stranom tržištu, izjavio je danas u Loparama ministar privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Srna

Nakon posjete firmi "Termoelektro oprema" u Loparama Mitrović je ukazao na manjak kvalifikovanog kadra u tekstilnoj, obućarskoj, kožarskoj, pa i metalnoj industriji, te istakao da su potrebne prekvalifikacije.

"Imamo manjak majstora, zavarivača, bravara, tokara, to je nešto na čemu treba raditi, jer bi određeni broj radnika sa Biroa nezaposlenih prekvalifikacijom mogao naći zaposlenje u privredi Republike Srpske gdje postoji potreba za takvim kadrom", rekao je Mitrović novinarima.

On je ocijenio kao ohrabrujuće što pogon "Termoelektro oprema" u Loparama, koje posluje u sastavu matične firme sa sjedištem u Brčkom, ima 30 zaposlenih, od kojih su dva inženjera.

"Resorno ministarstvo je orjentisano da i u narednom periodu podržava ovakve privredne subjekte u Republici Srpskoj, sa ciljem da im olakša poslovanje i da se povećava broj zaposlenih", rekao je Mitrović i dodao da je firma u Loparama koristila podsticaje Vlade za digitalnu transformaciju i povećanje plata.

Prema njegovim riječima, nedavno su zatvoreni javni pozivi za podsticaj malim i srednjim preduzećima i za dodjelu direktnih podsticaja. On je naveo da se podsticaji za ulaganja od posebnog interesa odnose na velike ulagače, te da je akcenat stavljen na slabije ili nerazvijene opštine.

U nastavku posjete Loparama, ministar Mitrović obići će proizvodni pogon preduzeća "Polivita SGS" i privredno društvo "SAS" u Priboju. 

33°

Vedro
  • 17:00

    Vedro
    32°C
  • 20:00

    Vedro
    26°C
  • 23:00

    Vedro
    21°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI