Mile Pejčić i kandidati RSS za odbornike: Nećemo dijeliti borce po političkoj pripadnosti!

Neću dijeliti borce po političkoj pripadnosti. To ne smijemo da radimo jer dugujemo pažnju svim borcima, svim učesnicima Odbrambeno – otadžbinskog rata i stvaraocima Republike Srpske – izjavio je Mile Pejčić, kandidat Republičke stranke Srpske za gradonačelnika Bijeljine na panelu pod nazivom „Zajedno u ratu, zajedno u miru – položaj boračkih kategorija, šta i kako dalje“, koji je održan u Muzeju Semberije.

BIJELJINA

Pejčić, koji je tokom Odbrambeno – otadžbinskog rata bio pripadnik Odreda specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, rekao je da probleme boračkih kategorija treba rješavati sistemski.

 - Bez stavova i mišljenja mojih saboraca, predstavnika boračkih kategorija, neće se moći donijeti nijedna odluka koja se tiče prava boraca – poručio je Pejčić.

On je dodao da će se, kao gradonačelnik Bijeljine, boriti protiv svih kvazinacionalista i lažnih patriota koji zveckaju oružjem i izazivaju nemire i sukobe.

- Nama sukobi ne trebaju, nama treba privreda, nova radna mjesta, da živimo sa komšijama u miru i da rata više nikad ne bude – zaključio je Pejčić.

Kandidat Republičke stranke Srpske za odbornika u Skupštini grada Bijeljine Ratomir Draganić ocijenio je da se i republički i lokalni nivo vlasti ne odnose prema boračkim kategorijama onako kako su stvaraoci Republike Srpske zaslužili.

- Žalosno je da smo i na državnim i na gradskim institucijama ukinuli natpise da prednost imaju ratni vojni invalidi – poručio je Draganić, koji je i sam borac prve kategorije, dva puta teško ranjavan i ratni vojni invalid koji je za zasluge odlikovan Karađorđevom zvijezdom.

Draganić je rekao da će se, kao budući odbornik, zalagati da sve boračke kategorije u gradu budu oslobođene plaćanja legalizacije stambeno – porodičnih objekata.

- Sramota je da nijedna ulica u Bijeljini nema ime po nekoj od naših proslavljenih ratnih jedinica ili komandanata. To ćemo promijeniti – rekao je Draganić i dodao da će se, zajedno sa saborcem i budućim gradonačelnikom Miletom Pejčićem, boriti za realno bolji status boraca u Bijeljini.

Kandidat Republičke stranke Srpske za odbornika u Skupštini grada Bijeljine Zoran Miljanović kazao je da boračke kategorije moraju biti dio Ustava Republike Srpske, pod direktnom zaštitom države.

- Iz te rečenice proističu sva druga prava i zakoni koji štite prava boračkih kategorija – poručio je Miljanović, ratni komandant i oficir Vojske Republike Srpske i ratni vojni invalid.

Prema riječima Miljanovića, odbornici Republičke stranke Srpske tražiće da se duplo poveća gradski budžet za boračke kategorije, sa sadašnjih milion na dva miliona konvertibilnih maraka.

- Imamo rješenje i za djecu poginulih boraca, kojih u Bijeljini ima oko 170 na birou. Sve firme koje egzistiraju na području grada Bijeljine, sa republičkog i gradskog nivoa, kao i vodeće privatne firme treba da otvore svoja vrata za tu djecu. Tako bismo konačno riješili taj problem i odužili se nihovim roditeljima koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske – poručio je Miljanović.

Goran Tešić, odlikovani oficir, više puta ranjavan, danas pisac, publicista i naučno – istraživački radnik, otvorio je panel -  diskusiju svojim uvodnim izlaganjem u kome je izrazio nezadovoljstvo aktuelnim položajem boračkih kategorija.

Tešić se posebno založio za reviziju boračkog staža.

- Ako smanjimo broj lažnih boraca, imaćemo na raspolaganju značajno više sredstava za istinske borce – naglasio je Tešić.

Uvodno izlaganje na panel – diskusiji imao je i general policije Republike Srpske u penziji Ljubomir Borovčanin, koji je rekao da je pravo na Republiku Srpsku, našu zadužbinu, najveće pravo koje su ostvarili borci Odbrambeno – otadžbinskog rata.

- Borci sami trebaju da delegiraju svoje predstavnike u vlasti i politici i da sami kontrolišu one kojima su dali mandat – poručio je general Borovčanin.