Ugljevik domaćin Karavanu kulture Dani Srbije i srpske kulture: Matica bašta naše kulture

Karavan kulture Dani Srbije i srpske kulture otvoren je večeras u ugljevičkom Centru za kulturu.

REPUBLIKA SRPSKA

Savez Srba Francuske i Udruženje Singi Art – Mondo Kult u saradnji sa partnerskim organizacijama, organizovao je ovu kulturnu manifestaciju  koji će obići 12 gradova u matici, regionu i dijaspori.

Ugljevičani su imali priliku da slušaju umjetnike koji su prezentovali tradicionalnu srpsku muziku, izložbu slika umjetnika iz matice i dijaspore, kao i  promociju rukotvorina iz Šumadije.

Profesor Patar Gojković, koji živi več 24 godine u Parizu, rekao je da je Ugljevik jako drag i zahvalio za gostoprimstvu načelniku Vasiliju Periću.

-Kultura spaja sve ono što nama treba, a to je kako da sačuvamo tradciju, ćirilicu, kao što je to Sveti Sava u amanet ostavio, moramo da radimo što više na tome-rekao je Gojković.

Karavan se održava četvrtu godinu po redu, podsjetio je Gojković, gdje god Srbi žive u svijetu.

-Jedne godine smo išli u pet gradova druge u 10 a ove u 12 gradova. Karavan kulture spaja sve gradove-naveo je Gojković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da je najzaslužniji što je Ugljevik večeras domaćin ove kulturne manifestacije, poznati svjetski mladi virtouz haromike Đorđe Perić, koji je porijeklom iz ove podmajevičke opštine.

Perić je prije koncerta ugostio umjetnike na prijemu u opštinskoj upravi i istakao da je ovo dokaz da Ugljevik ima brojne kulturne događaje, poput “Dana harmonike” i drugih značajnih manifestaicja iz oblasti kulture.

-Imamo i divna tri kulturno-umjetnička društva koji promovišu gdje god nastupaju kulturu i običaje našeg kraja i naše Republike Srpske-rekao je Perić.

Madam Piano predstavila se ugljevičkoj publici tradicionalnoj srpskoj muzici kao i ciganskim repertoarom.

Ona je istakla da već nekoliko godina nastupa u okviru kulturnog karavana kojim umjetnici pronose duh Srbije širom Evrope.

-Počeli smo ovogodišnji karavan baš u Ugljeviku, jako smo srećni jer smo ovdje među dragim ljudima. Odavde idemo za Banjaluku, potom u Sloveniju, pa Beč, Brunen, Cirih, Nicu i Trst-rekla je Madam Piano.

Profesor harmonike Slaviša Perić, direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković” izrazio je zadovoljstvo jer ovako jedna značajna kulturna manifestacija kreće baš iz Ugljevika.

U programu je učestvovao I Đorđe Perić i mlađi ansambl Kulturno-umjetničkog društva “Rudar”  iz Ugljevika.