Lopare: Monografija "/pod/sjećanje na 10 godina od poplava i klizišta"

U Loparama je danas promovisana monografija "/Pod/sjećanje na 10 godina od poplava i klizišta", koja svjedoči o prirodnoj katastrofi u kojoj su aktivirana klizišta na više od 1.500 lokacija u ovoj lokalnoj zajednici.

BIJELJINA

Načelnik Lopara Rado Savić je na promociji najavio da će opština omogućiti građanima da do kraja godine prijave štetu koja je nastala nakon završenog posla komisije za procjenu štete, kao i onima koji su nezadovoljni načinom na koji su riješeni njihovi zahtjevi.

"Oštećeno je bilo više od 400 kuća, 60 kilometara lokalnog puta, 33 kilometra lokalnog vodovoda, 22 mosta, puno pomoćnih objekata, a velika šteta je bila na voćnjacima i na njivama", rekao je Savić novinarima.



On je naveo da su u proteklom periodu izgrađene 102 kuće, manji dio njih je saniran, te je dobrim dijelom sanirana oštećena infrastruktura.

Radan Prelić iz Lopara kaže da je njegova kuća pretrpjela ogromna oštećenja, zidovi su ispucali, a klizište je otkinulo veći dio zemljišta ispod kuće, što je predstavljalo veliki rizik za nastavak života u njoj.



On kaže da je njegova porodica dobila novi dom, a pružio je podršku onima koji nisu dobili pomoć i izrazio nadu da će im lokalna zajednica to omogućiti.

Jedan od njih je Milivoje Simikić iz Labucke čija oštećena kuća nije obnovljena i u kojoj i dalje živi. 

20°

Umjereno oblačno
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    18°C
  • 05:00

    Oblačno
    16°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI