Agencija za bankarstvo: Odluke za dodatno ojačavanje bankarskog sektora

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Republike Srpske donio je danas odluku o privremenim mjerama za odobravanje olakšica fizičkim licima za izmirenje kreditnih obaveza.

REPUBLIKA SRPSKA

Cilj odluke je ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih otežanim uslovima poslovanja privrednih društava koja su pogođena teškom ekonomskom situacijom i kojima je ograničeno poslovanje, rečeno je Srni u Agenciji za bankarstvo.

Odlukom su definisane posebne mjere koje se mogu odobriti fizičkim licima kao što su moratorijum, odnosno odgoda u otplati kreditnih obaveza na definisani period, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza u slučaju kredita koji se otplaćuje anuitetno.

Mjere su i produženje roka za otplatu, kao i prilagođavanje plana otplate srazmjerno smanjenju izvora za otplatu ili nekom drugom relevantnom parametru koji odredi banka.

Donesena je i odluka o privremenoj mjeri očuvanja kapitala banke, kojom Agencija za bankarstvo Republike Srpske ide u pravcu jačanja kapitalne osnove banaka u uslovima ekonomske nestabilnosti, gdje se uvodi obaveza podnošenja zahtjeva od banke i davanje saglasnosti Agencije za isplatu dobiti ostvarene u prethodnoj poslovnoj godini.

Glavni cilj ove odluke je povećanje otpornosti banke na finansijske šokove, očuvanje stabilnosti bankarskog sektora, te održavanje ukupne stabilnosti finansijskog sistema Srpske, istakli su u Agenciji za bankarstvo.

Upravni odbor Agencije donio je i odluku o izmjenama Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti s ciljem ublažavanja rizika koji proističe iz izloženosti prema stranim centralnim vladama i centralnim bankama usljed poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.

Agencija je praćenjem primjene i efekata ove odluke prepoznala potrebu za dodatnim ograničavanjem ulaganja banaka iz Republike Srpske na globalnim finansijskim tržištima, kako bi banke, u slučaju potencijalnih rizika, nastavile nesmetano i u kontinuitetu da finansiraju rast privredne aktivnosti Srpske.

Ove odluke će dodatno ojačati bankarski sektor u cjelini, naglasili su u Agenciji za bankarstvo.

25°

Oblačno
  • 17:00

    Oblačno
    25°C
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    23°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    20°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI