Danas počinju "Dani Srbije u Republici Srpskoj"

Tradicionalna manifestacija "Dani Srbije u Republici Srpskoj", koja se održava s ciljem afirmisanja jedinstvenog kulturnog prostora i razvijanja kulturne saradnje srpskog naroda sa obje strane Drine, biće otvorena danas u Banjaluci.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Depositphotos

"Dane Srbije u Republici Srpskoj", koji se održavaju pod pokriviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, otvoriće resorni ministar Nikola Selaković u 19.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Svečanom otvaranju manifestacije, koju organizuje Generalni konzulat Srbije u Banjaluci, prisustvovaće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Manifestacija i ove godine donosi bogat program sa 60 aktivnosti 14 ustanova kulture iz Srbije koji će se naći na repertoaru srodnih ustanova u deset gradova i opština širom Srpske, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Na svečanom otvaranju "Dana Srbije u Republici Srpskoj" biće prikazan dokumentarno-reportažni film "Krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića" kojem će prethoditi izložba Istorijskog muzeja Srbije o krunisanju ovog srpskog vladara u 18.00 časova u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Publika će tokom manifestacije imati prilike da na različitim scenama uživa u nastupima eminentnih umjetnika iz republičkih ustanova kulture - Narodnog pozorišta iz Beograda, nacionalnog ansambla narodnih igara i pjesama "Kolo" i "Venac", ali i da pogleda izuzetne izložbe Istorijskog, Pirodnjačkog i Etnografskog muzeja iz Beograda.

Tokom manifestacije, Filmske novosti i Muzej Nikole Tesle publici će predstaviti dokumentarne projekcije o značaju srpskih velikana, kao i o bogatoj istoriji srpskih manastira doprinoseći jačanju međusobnih veza i novom pogledu na istorijske činjenice, a projekcije kvalitetnih filmova srpske kinematografije organizovaće Filmski centar Srbije.

"Manifestacija se održava s ciljem da se kroz bogat sadržaj afirmiše jedinstven kulturni prostor i razvija kulturna saradnja osnaživanjem veza između srpskog naroda sa obje strane Drine, što je u skladu i sa Deklaracijom Sverpskog sabora u Beogradu na inicijativu dvojice predsjednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika", navodi se u saopštenju.

18°

Oblačno
  • 11:00

    Kiša
    18°C
  • 14:00

    Oblačno
    19°C
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI