Inkontinencija – bolest koju ne treba ignorisati

Povodom Evropske urološke sedmice, u bijeljinskoj Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ održano je predavanje na temu „Inkontinencija je oboljenje, a ne stigma“, u organizaciji biblioteke i JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.

BIJELJINA

Predavanje je održao dr LJubinko Petković, urolog i šef Odsjeka za urologiju u bijeljinskoj bolnici.

Dr Petković je istakao da su urološke inkontinencije bile jedna od glavnih tema na samitu urologa Evrope u novembru prošle godine u Briselu.

„Uočeno je da ovaj problem raste u svim zemljama Evrope, uključujući i nas, i to ne samo u zdravstvenom smislu već i u ekonomskom. Evropsko udruženje urologa objavilo je dokument „Brzo djelovanje“, koji je upućen i političkim liderima Evrope, kako bi nove smjernice u planiranju zdravstvene zaštite u oblasti inkontinencije postale prioritet. Podaci pokazuju da između 45 i 50 posto Evropljana jednom u životu iskusi problem nevoljnog oticanja urina“, rekao je dr Petković.

Takođe, ukazao je na značajan porast troškova liječenja ove bolesti. Prema projekcijama Evropske asocijacije urologa, do 2030. godine ovi troškovi će dostići 650 milijardi evra. Urinarna inkontinencija, prema definiciji Međunarodnog društva za kontinenciju, predstavlja nevoljno oticanje urina i može biti privremena ili stalna, a uzroci mogu biti neurogeni ili neneurogeni.

„Ovo je kod nas i dalje ozbiljan medicinski, ali i psihološki i socijalni problem, jer značajno utiče na kvalitet života pacijenata“, dodao je dr Petković.

Ukazao je da u našem društvu još uvek postoji stigma kada je riječ o urološkim oboljenjima, posebno inkontinenciji.

„Pacijenti se plaše da će se osjetiti miris urina ako nose uloške ili pelene, a često misle da je ovo normalan proces starenja i zbog sramote odlažu razgovor sa ljekarom. Ipak, uspjeh liječenja zavisi od pravovremenog dijagnostikovanja i početka terapije. Važno je javiti se ljekaru već pri prvim znacima problema kako bi se utvrdilo da li je u pitanju privremena inkontinencija, upala, neka ozbiljnija bolest ili neurološko oboljenje“, objasnio je dr Petković.

Predavanje je bilo namijenjeno građanima, koji su svojim prisustvom i pitanjima pokazali veliko interesovanje za ovu značajnu temu.

14°

Oblačno
  • 05:00

    Oblačno
    15°C
  • 08:00

    Kiša
    16°C
  • 11:00

    Kiša
    18°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI