"Prijatna jesen, bez velike drame" Milica Đorđević otkriva kakvo će biti godišnje doba, koje počinje danas

Danas, tačno u 14 sati i 43 minuta, u naše krajeve i zvanično stiže jesen. Godišnje doba, koje je za mnoge najljepše, ipak nas, s vremena na vrijeme, može neprijatno iznenaditi.

BIJELJINA

U eri klimatskih promjena možemo očekivati svašta, pa i da dobra stara jesen nestane i da iz žarkog ljeta uskočimo pravo u zimu.

– Realno, proljeće i jesen su ionako samo smetali ozbiljnim godišnjim dobima – napisao je nedavno, u svom stilu, novinar Adis Nadarević.

Meteorologinja Milica Đorđević kaže da je ova “dijagnoza” prilično tačna, što se pokazalo prije 15 dana, ali da ipak nema razloga za brigu, bar ne zbog vremenskih prilika tokom jeseni.

– Vidjeli smo da je u jednom danu temperatura spala sa 35 na 10 stepeni. To su ti eskstremi, ali u narednim danima toga neće biti – kaže Milica Đorđević.

Ona dodaje da danas završava izuzetno toplo kalendarsko ljeto, ali da će i jesen biti toplija od prosjeka.

– Imaćemo i miholjsko ljeto. Sve u svemu, predstoji nam prijatna, ugodna jesen, bez neke velike drame – kaže Đorđevićeva.

I početak jeseni je prilično topao, mada se jutros pojavio i prvi mraz.

– Danas, na prvi dan kalendarske jeseni, imamo dnevne temperature do 25 stepeni, a naredni dani će biti još topliji. Sredinom iduće sedmice očekujemo da živa u termometru u nekim krajevima poraste do 30 stepeni. Istina, jutarnje temperature su nešto niže, tako da je u Sokocu jutros bilo ispod nule, sa pojavom prvog mraza, ali to za Sokolac nije ništa neubičajeno – kaže Milica Đorđević.

U narednim danima će biti i kiše, ali uglavnom u Hercegovini, dok će u ostalim krajevima preovladavati lijepo vrijeme.

Nakon desetak toplih dana, uslijediće blago zahlađenje, naročito ujutro, ali će preko dana i dalje biti prijatno.

I u oktobru i novembru biće povremeno prolaznih zahlađenja sa kišom, ali to neće dugo trajati.

– Smatramo da neće biti potrebe da se sa ozbiljnijim grijanjem kuća i stanova počne prije uobičajenih termina za to. Možda će, s vremena na vrijeme trebati malo dogrijavanja ujutro i uveče – kaže Đorđevićeva, mada prizanje da sve to zavisi i od subjektivnog osjećaja.

26°

Vedro
  • 17:00

    Vedro
    26°C
  • 20:00

    Vedro
    23°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    18°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI