Amidžić: PDV će biti ukinut i za kuće i za stanove

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je da bi volio da je zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine bio usvojen još u januaru i februaru, ali da tada takva inicijativa nije naišla na odobravanje u Federaciji BiH /FBiH/, te istakao da će se ta olakšica odnositi i na kuće i na stanove.

BiH

On je napomenuo da je došlo do određenih uslovljavanja i da je rečeno da ako se ne usvoje neki drugi zakon, ne može da ide taj zakon.

Amidžić je rekao da je to trebalo biti već do sada usvojeno, ali da se čekao odgovarajući momenat.

"Računao sam na ono što je i logično da u predizbornoj kampanji ne postoji nijedna politička stranka koja može da kaže da neće podržati takvu inicijativu", dodao je Amidžić.

On je naveo da je razgovarao sa kolegama iz FBiH i da će, ukoliko oni ne žele da stanu iza ove inicijative, koju su pokrenuli predsjednik Srpske Milorad Dodik i Privredna komora Srpske, ona biti upućena samostalno iz Republike Srpske.

Amidžić je rekao da je u pitanju sistemski zakon što podrazumijeva pomoć ljudima koji nisu došli do prve nekretnine, a to se ne odnosi samo na mlade bračne parove ili određene kategorije stanovnika.

"To se odnosi na sve ljude koji žive u Republici Srpskoj u bilo kojoj lokalnoj zajednici i nisu uspjeli da riješe stambeno pitanje. Olakšica je ozbiljna. Ako je osnovna cijena 100.000 KM, tu će Republika Srpska uraditi povrat ka krajnjem korisniku u iznosu od 17.000 KM", pojasnio je Amidžić.

On je dodao da je to trošak koji je Republika spremna da nosi u prvom mahu, a da su očekivanja da će se kroz povećani promet, kada je u pitanju broj prodatih stanova i kroz sve ostale djelatnosti koje su naslonjene na visokogradnju, ti javni prihodi oporaviti u budućem periodu, te da će svi biti zadovoljni.

"Kroz pravilnik ćemo nastojati da se to tretira na način da nas ne interesuje da li je u pitanju stambena jedinica u kolektivnom ili individualnom stanovanju. Neće se praviti razlika između stanova i kuća", rekao je Amidžić za ATV. 

12°

Kiša
  • 02:00

    Vedro
    12°C
  • 05:00

    Vedro
    11°C
  • 08:00

    Vedro
    13°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI