Kecmanović: Nacionalnu verziju istorije da djeca uče kod kuće

Profesor emeritus Nenad Kecmanović smatra da je za školske programe za udžbenike istorije možda jedino realno rješenje da bošnjačka djeca u Banjaluci, kao i srpska u Sarajevu, nacionalnu verziju novije istorije BiH nauče kod kuće, a konvencionalno prihvate program matičnog entiteta.

REPUBLIKA SRPSKA

"Možda je čak i intelektualno stimulativno da upoznaju dve strane medalje, a da se u srednju školu, pogotovo na studije, upišu u drugom entitetu `na svojoj strani BiH`", naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za "Politiku", povodom optužbi iz Federacije BiH /FBiH/ upućenih Srpskoj zbog pominjanja Radovana Karadžića i Ratka Mladića i njihovih zasluga za osnivanje Republike Srpske u udžbenicima istorije.

Kecmanović navodi da u FBiH vlada ista praksa s obzirom na to da u njihovim kantonima većina nameće svoj nacionalni program, a u onima gdje je miješano stanovništvo izbalansirano postoje paralelno bošnjačka i hrvatska odjeljenja.

Kecmanović kaže da to nije nikakav balkanski specijalitet, te ukazuje na primjer Holandije i Belgije.

On je naveo da možda autori školskih programa u Republici Srpskoj ne bi pogriješili da su napisali da su Srpsku stvorili Izetbegović i Badinter kada su održali referendum o secesiji protiv volje konstitutivnog srpskog naroda u BiH i natjerali Srbe na otpor, a kumovao je Holbruk kada je Republiku Srpsku legalizovao kao ugovornu stranu u Dejtonu.

"Kada im u Srpskoj nešto zasmeta, trebalo bi ipak malo da razmisle prije nego što reaguju u afektu pod visokim naponom. Istina, u Srpskoj im svakog dana nešto zasmeta, pa ne stignu da mućnu glavom, nego bubnu prvo što im padne na pamet i ispadnu smiješni", kaže Kecmanović.

Da bude još smješnije, povod za izliv bošnjačkog medijsko-političkog gnjeva i dreke nije to što se u novom školskom programu prvi put pominju Karadžić i Mladić, koji su nekako dostojno predstavljeni i u starom postojećem i sada važećem, nego to što je povećan fond časova o temi "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat".

"Već su se žalili lažnom visokom predstavniku i ambasadi SAD i najavili apelaciju Ustavnom sudu BiH, iako znaju da je prosvjeta u isključivoj nadležnosti entiteta. Zato su dobili tek načelni odgovor da novi školski program u Srpskoj `ne doprinosi bratstvu i jedinstvu`, što mu naravno i nije cilj. Vjerovatno smatraju da bi pravi doprinos bio da su ti časovi posvećeni Srebrenici", naveo je Kecmanović.

On je dodao da je razumljivo da bošnjačkim školarcima u Republici Srpskoj i njihovim roditeljima nije po volji kada nastavnici slave osnivačke zasluge Karadžića i Mladića, te upitao zar je išta lakše njihovim srpskim vršnjacima u Sarajevu.

"Na putu do škole prolaze glavnom ulicom s imenom Alije Izetbegovića, slušaju sina mu Bakira kako pripadaju `lošem narodu` koji je izvršio `genocid` u Srebrenici, a znaju da su im pripadnici `proslavljenog rezervnog sastava vojske i policije Armije BiH` zaklali ujaka, silovali majku, osakatili oca", ukazao je Kecmanović.

25°

Vedro
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    25°C
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    19°C
  • 23:00

    Vedro
    14°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI