Od oktobra: Trudnice ponedjeljkom idu na testiranje

Bolnice širom Republike Srpske spremno dočekuju oktobar, kada bi već prvog ponedjeljka u tom mjesecu trudnice mogle da daju uzorke krvi za neinvazivnu prenatalnu analizu (NIPT), kojom se određuje rizik od poremećaja hromozoma kod fetusa.

REPUBLIKA SRPSKA

Na radost svih parova u Srpskoj koji planiraju potomstvo, zdravstvene ustanove privode kraju posljednje pripreme za uvođenje nove usluge koju će u potpunosti finansirati Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Fond je trudnicama uz uputnicu nadležnog ljekara u proteklih nekoliko mjeseci refundirao troškove ove analize u privatnim laboratorijama.

Međutim, kada se obezbijede uslovi za NIPT na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, kako su naveli u Fondu, to više neće biti praksa, što se kako je ranije najavljeno očekuje od oktobra. 

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik kazao za “Glas” da su sa predstavnicima UKC-a, koji će preuzimati uzorke i dalje prosljeđivati na analizu, potpisali ugovor.

- Naša obaveza je da trudnici izvadimo krv i po već utvrđenim propisima pošaljemo na UKC. Dogovoreno je da će laboranti u bolnicama krv za prenatalni test trudnicama uzimati samo ponedjeljkom, jer uzorak treba u roku od tri dana od momenta uzimanja da bude analiziran - kazao je Dodik.

Za uvođenje nove usluge spremna je i Bolnica Zvornik, a direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Popović je istakao da su ostale neke sitnice koje rješavaju u hodu te da će i to biti završeno do oktobra.

- Ovi uzorci, kao i svi ostali koje šaljemo u Banjaluku na analizu, biće transportovani našim sanitetskim vozilom uz sve potrebne mjere, koje propisi nalažu - kazao je Popović. 

Direktor Bolnice Nevesinje Velibor Milivojević kazao je da ova ustanova već sad, što se tiče spremnosti, može početi sa uzimanjem uzoraka.

- Čim dobijemo zeleno svjetlo od UKC-a da možemo slati uzorke krvi trudnica na analizu mi ćemo početi da pružamo tu uslugu - istakao je Milivojević dodajući da je osoblje ove bolnice osposobljeno za pružanje nove usluge, jer je gotovo isti postupak i kod drugih uzorkovanja.

Direktor trebinjske bolnice Nedeljko Lambeta kazao je da je već stigao veći dio potrebnog materijala za ovu analizu. 

- Dobili smo smjernice za ginekologe šta treba da urade. Naš kadar je već osposobljen i za tu uslugu, koja će mnogo da značiti trudnicama, koje su do sada zbog prenatalnog testa išle u Mostar i to o svom trošku - rekao je Lambeta.

Olakšanje 

Da će ova usluga u javnim zdravstvenim ustanovama i te kako olakšati trudnicama smatra i predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snježana Misita.

- Svakodnevno nam se obraćaju žene sa pitanjima kada će prenatalno testiranje biti dostupno i u bolnicama - rekla je Misita, dodajući da će to sigurno podstaći parove da se lakše odluče na potomstvo. 

17°

Umjereno oblačno
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    16°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    15°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    14°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI