Bijeljina: Fizijatrijski pregledi za djecu u svrhu prevencije deformiteta kičmenog stuba

JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ u Bijeljini danas je organizovala preventivne fizijatrijske preglede za djecu školskog uzrasta. Cilj ovih pregleda bio je da se među velikim brojem djece sa lošim držanjem tijela detektuju ona sa skoliozom, što je od ključnog značaja za pravovremenu dijagnostiku i prevenciju daljih komplikacija.

BIJELJINA

Preglede je obavila dr Mirjana Stamenković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Tokom kliničkog pregleda utvrđivalo se postojanje deformiteta kičme, vrsta i stepen eventualnih odstupanja, kao i potreba za dodatnim dijagnostičkim postupcima. Na osnovu rezultata pregleda, roditeljima su davane preporuke za dalje liječenje, terapije ili korektivne vježbe, u zavisnosti od stanja djeteta.

- Rani pregledi kod djece su od suštinskog značaja, s obzirom na činjenicu da nepravilno držanje i deformiteti kičme mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema u kasnijem životu. Ovakvi preventivni programi omogućavaju pravovremenu reakciju i smanjenje rizika od razvoja težih deformiteta, osiguravajući zdrav rast i razvoj djece. Odlučili smo se da pregledom obuhvatimo  školski uzrast jer je kod njih najveća učestalost deformiteta i najveći rizik od progresije, istakla je dr Stamenković.

Prema statistici, skoro trećina djece u predškolskoj i školskoj dobi u Republici Srpskoj ima neki od deformiteta kičme, grudnog koša i stopala. Svi ti deformiteti su posljedica lošeg držanja tijela. Razlozi njihovog nastanka su duže sjedenje djece, duži boravak ispred računara, pretjerana upotreba mobilnih telefona, televizora, video igrica. Tu je i nedovoljna fizička aktivnost, odnosno sedentarni način života, neadekvatna ishrana koja podrazumjeva brzu hranu, grickalice, tjesteninu što za posledicu ima gojaznost.

Najčešće dolazi do promjena na grudnom ili lumbalnom dijelu kičme  sa posljedičnom deformacijom rameno – lopatične regije, grudnog koša i karlice. Skolioza se javlja kod oba pola, češće kod djevojčica u odnosu na dječake, naročito u periodu puberteta i adolescencije, kada dolazi do pojave naglog rasta i razvoja djeteta usled hormonskih promjena. Rizik za nastanak skolioze i njeno pogoršanje postoji sve dok dijete raste i razvija se, odnosno, do momenta kada se završi koštani rast i razvoj.

23°

Umjereno oblačno
  • 17:00

    Kiša
    23°C
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    21°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    17°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI