IRB će naplaćivati prijevremenu otplatu kredita

Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske uvela je naknadu za prijevremeno vraćene kredite koje plasira preko finansijskih posrednika, odnosno banaka.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: CBBiH

Nova pravila plasmana sredstava po kreditnim linijama i zajmovima koja je Vlada Repubike Srpske usvojila na sjednici 12. septembra, objavljena su u Službenom glasniku i stupila su na snagu.

Po njima, za zajmove vraćene prije roka, plaćaće se naknada od jedan odsto.

Ako finansijski posrednik vrati zajam prije roka utvrđenog otplatnim planom, dužan je da o svojoj namjeri obavijesti IRBRS i plati Fondu naknadu za  prijevremenu otplatu u visini od jedan odsto od iznosa neotplaćene glavnice i drugih dospjelih, a neizmirenih obaveza, osim u slučajevima kada Vlada Republike Srpske u funkciji Skupštine odluči drugačije”, navodi se u odluci.

IRB je tako počela sa praksom koja je ustaljena kod komercijalnih banaka koje u zavisnosti od vrste kredita i plasmana uzimaju naknadu od jedan do dva odsto za iznose preko 10.000 KM.

Međutim, u IRB-u kažu da ovde nije riječ o komercijalizaciji banke.

“Ova dopuna pravila pružiće dodatnu fleksibilnost kada je u pitanju upravljanje portfeljima fondova koji su u nadležnosti IRB-a, te ispunjavanju njihovih razvojnih uloga i funkcija na domaćem tržištu”, kazali su iz IRB-a.

23°

Oblačno
  • 17:00

    Kiša
    22°C
  • 20:00

    Oblačno
    18°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    14°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI