Predmet Sofrenić: Saopštenje za javnost u predmetu visoke korupcije Centra za socijalni rad Bijeljina

Saopštenje prenosimo u cjelosti

BIJELJINA

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini sprovodi istragu protiv osumnjičenog S.M., zbog produženog krivičnog djela – Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja - iz člana 315. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a zbog postojanja osnova sumnje da je u vremenskom periodu od 2018. godine do 2020. godine u svojstvu odgovornog lica – direktora Centra za socijalni rad Bijeljina, istovremeno obavljajući i funkciju člana izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, koristio službeno vozilo Centra za socijalni Bijeljina, odlazio na službena putovanja obavljajući poslove za Fudbalski savez, gdje je naplaćivao dnevnice i naknade troškova dolaska na sjednice Izvršnog odbora, a istovremeno je za isto sačinjavao naloge za službena putovanja ispred Centra za socijalni rad i naplačivao i dnevnice u Centru za socijalni rad.

Takođe, osumnjičeni M.S. je osnovano sumnjiv da je tokom 2020. godine, u svojstvu direktora Centra za socijalni rad, dodjeljivao sredstva namijenjena za isplatu jednokratnih novčanih pomoći licima u stanju socijalne potrebe, i to licima koja takve zahtjeve nisu podnosili a isplaćivao im je novac, licima koja nisu ispunjavala Zakonom propisane uslove za dodjelu jednokratnih pomoći, na kojim način je pričinjena materijalna šteta budžetu Grada Bijeljina, kao i došlo do uskraćivanja pomoći građanima koji se stvarno nalaze u stanju socijalne potrebe.

Istraga je proširena u odnosu na osam lica koja se trenutno nalaze na kriminalističkoj obradi u PU Bijeljina i to lica: S.G., D.,M., J.J., M.M., B.S., M.S., S.P. i A.B., a zbog osnova sumnje da su tokom 2020. godine počinili krivično djelo –Nesavjestan rad u službi- iz člana 322. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Po Naredbi Osnovnog suda u Bijeljini, dana 19.09.2024. godine izvršen je pretres kuće i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni M.S., kao i službenih prostorija JU Centar za socijalni rad Bijeljina, kojim prilikom je izuzeta obimna materijalna dokumentacija.

Osumnjičeni M.S. je lišen slobode, te će u zakonskom roku biti predat u dalju nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Sve dosadašnje aktivnosti sprovodile su se pod nadzorom postupajućeg Tužioca, a uz saradnju sa Policijskom Upravom Bijeljina.

17°

• 02:00