Ustavni sud BiH: CIK i Sud BiH nisu smjeli zabraniti SDS-u učešće na izborima

Srpska demokratska stranka (SDS) trebala je da učestvuje na lokalnim izborima 2024. godine, a Centralna izborna komisija (CIK) BiH i Sud BiH nisu smjeli da joj to zabrane.

BiH

Navodi se ovo, među ostalim, u saopštenju Ustavnog suda BiH, koji je danas odlučivao po žalbi SDS-a, a koji se ovoj pravosudnoj instituciji obratio nakon što im je Sud BiH potvrdio odluku CIK-a BiH i zabranio im učešće na predstojećim izborima iz razloga što im je zbog američkih sankcija ugašen bankovni račun, prenose Nezavisne.

U ovom predmetu Ustavni sud BiH je utvrdio da je prekršeno apelanticino pravo (misli se na SDS) na slobodu udruživanja.

"Ustavni sud je zaključio da u konkretnom slučaju postoje objektivni razlozi za nemogućnost otvaranja računa, a to su ekonomske sankcije koje su apelantici prije 20 godina nametnute odlukom Ureda za kontrolu strane imovine Američkog ministarstva trezora – OFAC.  Ustavni sud je, između ostalog, naglasio da su izrečene sankcije ekonomske, a na političke naravi i da nisu imale za posljedicu zabranu učešća na izborima odnosno političko djelovanje apelantice", navodi se u saopštenju.

Dalje piše da se ovom odlukom Ustavnog suda BiH odlučuje samo da li je SDS-u, s obzirom na specifične okolnosti konkretnog slučaja i njenu ulogu na samoj političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, trebalo omogućiti učestvovanje na izborima.

"Ustavni sud u konkretnom slučaju ne odlučuje kako će apelantica finansirati svoje učešće na izborima niti je to predmet konkretnog postupka. Međutim, Ustavni sud smatra da se apelantici, u okolnostima konkretnog slučaja, striktno formalističkim tumačenjem i primjenom zakona od strane CIK-a, odnosno Suda BiH, ne smije ugroziti pravo na učestvovanje na izborima jer bi time bilo ugroženo njeno političko djelovanje samo zato što, iz objektivnih razloga, ne može dostaviti broj vlastitog računa, ali je dostavila broj drugog računa otvoren po osnovu komisionog ugovora samo za potrebe finansiranja narednih izbora", piše u saopštenju Ustavnog suda BiH.

18°

Kiša
  • 23:00

    Kiša
    18°C
  • 02:00

    Kiša
    17°C
  • 05:00

    Oblačno
    16°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI