Serija eksplozija pejdžera u Libanu – osmoro poginulih, 2.750 ranjenih, povređen i ambasador Irana

Sukob Izraela i Hamasa – 347. dan. U eksploziji pejdžera, koje Hezbolah koristi za komunikaciju, na više lokacija u Bejrutu i drugim delovima Libana poginulo je osmoro, a ranjeno 2.750 ljudi. Povređen i iranski ambasador u Libanu, javlja Rojters.

REGION I SVIJET

Izraelski poslovni forum, koji predstavlja većinu radnika u privatnom sektoru u zemlji, poziva premijera Benjamina Netanjahua da ne nastavlja sa prijavljenim planovima za otpuštanje ministra odbrane Joava Galanta. Izraelska vojska ubila je najmanje 41.252 Palestinca od početka ofanzive, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Hezbolah se ponosi svojim strogim bezbednosnim merama, usavršavanim tokom decenija sukoba sa Izraelom. Serija eksplozija pejdžera koje koriste operativci Hezbolaha u Libanu dovode u pitanje ceo bezbednosni aparat militantne organizacije.

Ono što Hezbolah u ovom trenutku brine nisu toliko fizičke razmere napada koliko pitanje koliko se Izrael duboko infiltrirao u Hezbolahovu komunikacionu mrežu.

Hezbolah je za eksplozije optužio Izrael, navodeći da je u pitanju "grešna agresija" i najavljujući da će uslediti "pravičan odgovor". Izrael se po običaju nije oglašavao i niko od zvaničnika za sada nije komentarisao dešavanja od danas popodne na jugu Libana.

na jugu Libana.

Oružana grupa koju podržava Iran, sa sedištem u Libanu, decenijama je neprijatelj Izraela. Borbe između dve strane su eskalirale poslednjih meseci, izazivajući strah od sveopšteg rata.

BBC je preneo i navode stručnjaka za eksplozivne naprave, koji je naveo da su pejdžeri koji su eksplodirali najverovatnije bili "nafilovani" sa 20 grama vojnog eksploziva koji je potom simultano aktiviran.

Ova tvrdnja se poklapa sa ranije iznesenom teorijom da su pejdžeri bili "namešteni" još na proizvodnoj traci.