Semberski kupus dobio rješenje o geografskom porijeklu - Šansa za izlazak na evropsko tržište

Gradskoj upravi i gradonačelniku Ljubiši Petroviću danas je uručeno rješenje o zaštitnoj oznaci geografskog porijekla za semberski kupus.

BIJELJINA

Kako je istakao Džemal Hajrić, direktor Agencije za bezbjednost hrane u BiH, ovo je izuzetno vrijedno rješenje za jedan proizvod po kojem je regija Semberija i najpoznatija.

„Prošli smo kroz dvogodišnji proces ispunjavanja neophodnih procedura i ispunjavanja kriterijuma i konačno smo došli do cilja. Riječ je o proizvodu koji je sada zaštićen po pravilima i procedurama kakve važe i u Evropskoj uniji. Agencija za bezbjednost hrane predložila je Savjetu ministara BiH i donijela određene podzakonske akte, tako da su na identičan način definisane oznake zaštite geografskog porijekla za ovaj proizvod. Sljedeći korak, ukoliko to procijeni udruženje proizvođača povrća, može se krenuti i u proces zaštite semberskog kupusa i na nivou Evropske unije. Kroz zaštitu geografskog porijekla dajemo i dodatnu vrijednost domaćim proizvodima, tako da oni mogu postići veću cijenu na tržištu. U cijelom procesu učestvovala je Gradska uprava Bijeljina, Udruženje proizvođača povrća, Agencija za bezbjednost hrane i Komisija za zaštitu oznaka pri Savjetu ministara BiH. Zajedničkim sinhronizovanim djelovanjem okončana je procedura dobijanja oznake geografskog porijekla za semberski kupus i kao takav može se plasirati na tržište i postići veću cijenu“, naglasio je Hajrić.

Doktor Dragan Zarić, rukovodilac Savjetodavne Službe Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je semberski kupus dobio zaštitnu oznaku geografskog porijekla.



„Semberija je poznata, ne samo kao žitnica Republike Srpske i BiH, već i kao regija u kojoj se uzgaja kupus. Ovdje se kupus uzgaja od početka dvadesetog vijeka, dolaskom Austrougarske monarhije na ove prostore, kada je zasađena prva sorta kupusa donesenog iz Mađarske. Preko Futoga kupus je stigao u Semberiju. U poljoprivrednom zavodu Bijeljina Meho Hujdurović je selekcionisao i prvu sortu kupusa koji se zvao „bijeljinski kupus“. Na osnovu toga i možemo danas govoriti o brendu koji se zove bijeljinski, odnosno semberski kupus. Kada govorimo o geografskom porijeklu, onda to podrazumijeva da je kupus uzgajan u ovim našim uslovima i pod određenim agrotehničkim mjerama“, naglasio je doktor Zarić.

Aco Živanović, poljoprivredni proizvođač zahvalio se u ime proizvođača kupusa na naporima koji su uloženi da semberski kupus dobije pomenuti sertifikat o zaštiti geografskog porijekla.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je da je pomenuto rješenje o geografskom porijeklu semberskog kupusa kruna dvogodišnjeg rada.

„Sertifikat o zaštiti geografskog porijekla semberskog kupusa puno znači za Bijeljinu i Semberiju. Ovo je korak ka zaštiti semberskog kupusa na tržište Evropske unije. To jeste težak i mukotrpan proces, ali će omogućiti semberskom kupusu plasman na evropsko tržište. Sa lokalnog nivoa planiramo da realizujemo nove agrarne mjere koje se odnose na proizvodnju kupusa, ali i na unapređenje postojećih i otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta u oblasti prerade povrća. Bijeljina remontuje turbomlazne motore, ali proizvodi i hranu, tako da nam sve to daje mogućnost širenja razvojnih perspektiva u oblasti privrede i industrije“, izjavio je Petrović, naglasivši da je privreda motor i zamajac razvoja svakog društva.