Dr Lazić podijelio dobre vijesti sa trudnicama: "U našoj bolnici zaživjela praksa prisustva bliskih ljudi na porođaju"

„U bijeljinskoj bolnici posljednjih mjeseci povećan je broj trudnica koje su odlučile da sa njima na porođaju prisustvuje suprug ili druga bliska osoba, što nas veoma raduje“, rekao je prim. Dr Mikajlo Lazić, v.d. direktora bolnice „Sveti vračevi“ u Bijeljini.

BIJELJINA

Dr Lazić, koji je dječiji hirurg i pedijatar sa 25-godišnjim iskustvom, bio je jedan od predavača na velikom panelu za trudnice koji je u Bijejini organizovala škola za trudnice „Radosnica“ iz Banjaluke.

On je tom prilikom govorio i tome na koji način zdravstvene ustanove pomažu budućim majkama da iskustvo porođaja prođe što bezbolnije i prijatnije.

“Dosta je neizvjesnosti prije porođaja, naročito kod prvorotki, a naša želja je da im pomognemo da se oslobode straha. Zbog toga smo organizovali i dane otvorenih vrata za naše trudnice, gdje su mnoge od vas imale priliku da se upoznaju sa samim tokom porođaja. Uz to, posebno mi je drago što je u našoj bolnici zaživjela praksa prisustva bliskih osoba na porođaju. To je najčešće suprug, ali to može da bude i majka, sestra, prijateljica… Za samo mjesec dana, otkako smo predstavili ovu mjeru, imali smo značajno povećanje broja trudnica koje su na porođaju imale pratnju i to su za njih bili posebni momenti. Procedura prijave je jednostavna, potrebno je samo poslati zahtjev i odobrenje stiže u roku od 24 časa. Naravno, prisustvo na porođaju je potpuno besplatno”, rekao je dr Lazić tokom predavanja.

Bolnica “Sveti vračevi” je jedna od rijetkih bolnica u Srpskoj koja realizuje projekat “Deset koraka do uspješnog dojenja”, zahvaljujući kom je, u značajnom procentu, povećan obuhvat dojenja. Od otvaranja nove bolnice, u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođeno je oko 11 000 beba.

Dr Lazić se osvrnuo i na prednosti “baby friendly” programa koji se već godinama primjenjuje u bijeljinskoj bolnici.

“Moram da vam kažem da je naša zdravstvena ustanova akreditovana i da imamo brojne sertifikate koji su potvrda rada našeg ginekološko- akušerskog odjeljenja. Naša bolnica akreditovana je kao “prijatelj beba”. “Baby friendly” program je kod nas razvijen, bebe se smiještaju zajedno sa majkama, tako da se kontakt majka – beba od prvoga minuta uspostavlja. Naravno, naše babice, pedijatrijske sestre i ljekari su tu kao podrška. Ovo je veoma važno zbog povezivanja mame i bebe, uspostavljanja dojenja i otklanjanja straha koji je prisutan u tim prvim danima sa bebom”, objasnio je dr Lazić.

Tokom predavanja prim. Dr Mikajla Lazića trudnice su imale priliku da pogledaju i fotografije porođajne sale i drugih prostorija ginekološko – akušerskog odjeljenja, kako bi se bliže upoznale sa prostorom u kom se rađa novi život.

17°

Umjereno oblačno
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    15°C
  • 02:00

    Vedro
    13°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    10°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI