Mile Pejčić nakon posjete Udruženju gluvih i nagluvih Bijeljina: Tišina glasnija od hiljadu riječi!

Kada vidite i čujete s kakvim se problemima suočavaju ovi divni i hrabri ljudi, članice i članovi ovog Udruženja, shvatite da je tišina nekada glasnija od hiljadu riječi – rekao je kandidat Republičke stranke Srpske za gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić, nakon što je sa kandidatima za odbornike ove stranke u Skupštini grada Bijeljine i nekoliko aktivista volontera posjetio Udruženje gluvih i nagluvih u Bijeljini.

BIJELJINA

Naglašavajući da posjeta nema nikakve veze sa politikom, već predstavlja ljudsku podršku članovima Udruženja i volonterima koji godinama pružaju svaku vrstu pomoći ovim licima, Pejčić je upozorio da društvo mora hitno da ozdravi, preduzme akcije na podizanju svijesti o potrebi podrške ovim ljudima, kao i da donosioci odluka pokažu mnogo više odgovornosti i osjećaja za najranjivije kategorije građana.

- Ovim ljudima je potrebna podrška, ali ne podrška koja će zavisiti od bilo čije volje. To mora biti sistemska podrška, sa jasno definisanim zakonskim okvirom i programima. Ovi ljudi i sve druge ovakve kategorije naših građana moraju da znaju da će ta podrška biti zagarantovana i predviđena republičkim budžetom i budžetom grada – poručio je Pejčić, te dodao da Bijeljina treba da bude zajednica koja organizovano, planski i sistemski brine o građanima kojima je pomoć i podrška neophodna.

Predsjednica Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske Dubravka Ostojić, koja je cijeli svoj život posvetila radu i aktivnostima s ciljem podrške ovoj kategoriji lica, govorila je o problemima s kojima se suočava Udruženje u Bijeljini. Kazala je kako funkcionišu u neadekvatnim uslovima, a trenutno nemaju zaposleno lice koje bi se javljalo na telefon i radilo kao podrška članicama i članovima Udruženja.

Dodala je da se ugasio kabinet za rehabilitaciju djece, koji je funkcionisao zahvaljujući podršci bijeljinskih privrednika i humanitarca, te da uskoro treba da počne seminar za znakovni jezik, za čije je pohađanje zainteresovano mnogo ljudi.

- Seminar ćemo organizovati u ovom našem malom prostoru. Ovdje radimo već 20 godina i sve što želimo je da u Bijeljini konačno dobijemo našu kuću, Dom za lica sa invaliditetom, prostor u kome bismo boravili, družili se i imali odgovarajuću njegu i pomoć – kazala je Dubravka Ostojić.

Tokom posjete bilo je riječi i o podršci djeci sa posebnim potrebama, koja idu u redovne škole i kojoj nedostaje centar za rehabilitaciju sa zaposlenim logopedima i drugim stručnim osobljem. Naglašena je i potreba da sve javne ustanove imaju zaposlene koji poznaju znakovni jezik, kao i potreba da se svim gluvim i nagluvim licima redovno isplaćuje invalidnina, što je zakonska obaveza za koju se izborilo rukovodstvo Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske.

Zaključeno je da jedna od prvih inicijativa, koja će se naći pred odbornicima novog saziva Skupštine grada Bijeljine, treba da bude inicijativa o formiranju i izgradnji Doma za lica sa invaliditetom. 

17°

Umjereno oblačno
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    15°C
  • 02:00

    Vedro
    13°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    10°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI