Od nestanka prošla 4 mjeseca: Poznati rezultati vještačenja, otkriveno ČIJA JE KRV nađena u automobilu kojim je UDARENA Danka Ilić

Tragovi krvi nađeni u službenom vozilu "Vodovoda" iz Bora pripadaju jednom od dvojice osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić (2), potvrdio je advokat Milinko Jovanović, branilac optuženog Radoslava Dragijevića (73).

REGION I SVIJET
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER/DRUŠTVENE MREŽE

Radoslav je, da podsjetimo, osumnjičen da je pomagao sinu Dejanu Dragijeviću (50) iz sela Zlot da je poslije ubistva pomagao sinu da sakrije tijelo djevojčice, a osim Dejana za ubistvo male Danke osumnjičen je i Srđan Janković (50) iz sela Luka.

Nakon kontrole čak 17 automobila koji su kobnog 26. marta ušli u Banjsko polje, pregledano je detaljno i službeno vozilo radnika “Vodovoda” u kom su pronađeni tragovi krvi koji su poslati na analizu. Iako je postojala vjerovatnoća da je krv pripadala djevojčici, analiza je pokazala nešto drugo.

Mnogo vještačenja

– Veliki broj jveštačenja je odrađen, najprije one analize koje bi bile od velike koristi da se ovaj slučaj privede kraju. Međutim, ne postoje nikakva poklapanja, DNK djevojčice nije nađen u vozilu kojim su je navodno udarili, a krv koja je nađena, pripada jednom od osumnjičenih – objasnio je za Kurir advokat Jovanović.

Prema riječima advokata, istraga zasad stoji u mjestu, a tužilaštvo ima rok malo više od dva mjeseca kako bi podiglo optužnicu s obzirom na to da je zakonski rok za podizanje optužnice šest mjeseci.

– Zasad nema pomaka, čekaju se dalji koraci tužilaštva, s obzirom na to da su obojica uhapšenih povukli priznanje da su ubili djevojčicu i da nema adekvatnih dokaza, kao ni svjedoka. Ukoliko tužilaštvo u tom roku ne podigne optužnicu, osumnjičeni se mogu naći na slobodi, međutim, zbog kompleksnosti slučaja, pretpostavljam da do toga neće doći – kaže Jovanović.

Podsjetimo, Danki se 26. marta izgubio svaki trag nakon što je s majkom došla u Banjsko polje, a 4. aprila policija je uhapsila Srđana Jankovića (50) i Dejana Dragijevića (50), radnike borskog “Vodovoda”, zbog sumnje da su ubili dijete i potom sakrili njeno tijelo. Oni su tada u policiji priznali zločin, ali se kasnije pred Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru Srđan branio ćutanjem, dok je Dejan priznao da je golim rukama zadavio Danku. Međutim, poslije niza ispitanih svjedoka i odrađenog velikog broja vještačenja, obojica su tražila da dopune svoje iskaze.

Priznali, pa negirali

– Janković je prvobitno rekao da on niti je ubio jdevojčicu niti je ikada vidio u životu. Poslije nepunih mjesec dana, pred nadležnim tužilaštvom govorio je i Dragijević i tada je i on promijenio svoj prvobitni iskaz i sada sasvim negirao zločin. Nije poznato zbog čega su oni najprije priznali, a zatim negirali djelo.

Osumnjičeni po zakonu imaju pravo da se brane kako žele, čak i da ne govore istinu, a u ovom slučaju je teško ocijeniti da li su govorili istinu u policiji ili na dopunskom saslušanju – kaže izvor Kurira.

Inače, sada se čeka ostatak vještačenja. Iako je većina završena i zasad materijalnih dokaza nema, čeka se GPS vještačenja za 27, 28. i 29. mart, s obzirom na to da su dvojica osumnjičenih službeno vozilo kojim su navodno udarili djevojčicu, koristila i ta tri dana. U istrazi je dosad ispitano 20 svjedoka, a izvor podsjeća da niko od pomenutih svedoka kobnog dana nije video Dragijevića i Jankovića.

Zajedno sa Dejanom Dragijevićem uhapšeni su i njegov otac Radoslav i brat Dalibor (40) koji je preminuo u noći između 6. i 7. aprila u prostorijama PU Bor. Radoslav i Dejan su privedeni zbog sumnje da su pomagali Dejanu da poslije zločina sakrije tijelo male Danke.

– Još nisam dobio obdukcioni nalaz Dalibora Dragijevića – dodao je advokat oca Dejana i Dalibora Dragijevića.

Četrdeset dana nakon smrti sina Dalibora preminula je i Daliborova majka Svetlana, a dva mjeseca nakon hapšenja iz pritvora je pušten Radoslav Dragijević.

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI