Dodik: Srpska ima Izborni zakon, Ustavni sud BiH krši procedure i Ustav

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH posljednjom odlukom o stavljanju van snage Izbornog zakona Republike Srpske pokazao da je riječ o antiustavnoj organizaciji, koja, uz kršenje Ustava, krši i unutrašnja pravila i donosi odluke bez prisustva sudija iz Republike Srpske.

REPUBLIKA SRPSKA

Dodik je naglasio da je na snazi odluka o neprimjenjivanju odluka ovog suda.

"Tamo nema sudija iz reda srpskog naroda i dok se ne riješi pitanje stranaca, nećemo razgovarati o tom pitanju", rekao je Dodik za ATV.

Najveći problem je, naveo je Dodik, djelovanje stranih sudija u Ustavnom sudu koji odlučuju na onlajn sjednicama, te ne donose odluke prema Ustavu, već političkom refleksu.

"Sada je tema Izborni zakon. Očigledno je da postoji Izborni zakon Republike Srpske i što se nas tiče, on će se primjenjivati", rekao je Dodik.

On je pojasnio da, zbog predviđenih procedura, zakon koji je izglasan u Narodnoj skupštini nije ranije mogao stupiti na snagu.

"Trebalo je nekoliko mjeseci da dobijemo zakon. Procedura podrazumijeva Narodnu skupštinu, Vijeće naroda, Ustavni sud i potvrđeno je da je to u skladu s Ustavom. Nakon toga imate hajku u Sarajevu", ukazao je Dodik.

Važno je, naglasio je predsjednik Srpske, da i Izborni zakon BiH govori o tome da Centralna izborna komisija sprovodi izbore na nivou BiH za Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu.

"Oni ovom odlukom Ustavnog suda BiH pokrivaju decenijsko kršenje Ustava i zakona. Postoji odluka Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluke Ustavnog suda BiH", zaključio je Dodik.

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI