Ljubav pobjeđuje i bolest kojoj nema lijeka

Ranko i Ljiljana Tomanić iz Doboja primjer su da čovjek često iako ne može da izliječi bolest može da je pobijedi načinom na koji živi život, a oni ga žive kroz uzajamnu podršku ispunjenu ljubavlju preko 50 godina.

REPUBLIKA SRPSKA

Da život zaista piše romane dokaz su Ranko i Ljiljana Tomanić koji su u braku 51 godinu. Zadesile su ih brojne nesreće:  pogibija sina 1984. godine, a 1988. saznaju da je Ljiljana oboljela od multiplaskleroze. Iako teško bolesna Ljiljana je rodila još dvije kćerke 1992. i 1995. godine.

 "Čovjek pored svih teškoća u životu ne smije se razočarati u život i mora da živi jednim određenim tempom, tako da  treba biti svjestan svega, sve akceptirati i sve doživljavati i preživljavati. Moja preporuka je svakome da započeti život pokuša završiti sa najboljim rezultatom, pored toga što može neko biti na ovaj ili onaj način spriječen da učestvuje u najboljoj mjeri u tom životu. Onaj ko je ostao zdrav i čitav njemu je i dužnost da tu porodicu ili brak sačuva sve dok je moguće", kaže Ranko.

Ranko kaže da su ga mnogi savjetovali da ostavi svoju suprugu, što on nije želio nikako, a Ljiljana ima samo riječi hvale za svog supruga.

"Dobar je, uvijek dobar. Ispočetka je bio dobar i danas je, uvijek je dobar, isti  ostao kakav jeste" opisuje LJiljana supruga.

Ranko i Ljiljana žive na relaciji Njemačka-Doboj. Posljednjih mjeseci Ranka mnoge Dobojlije sreću kako svake večeri vozi suprugu na biciklu koji je sam napravio. Bicikl nije bilo lako izraditi, bilo je nekoliko pokušaja, ali je Ranko bio istrajan da uspije.

"Imo sam nekakvih cijevi i šarafa, svašta nešto u garaži i pokuašo sam da od toga napravim nešto, tako da sam uspio to da spojim i sam da probam, funkcioniše. Imam u Njemačkoj jedno takvo i sad kad smo došli u aprilu, ovamo sam donio pola te šipke i stavio na ova kolica, tako da imam jedna ovdje, jedna tamo", objašnjava Ranko.

Mnogo je lakše otići od problema, mnogo je teže ostati i suočiti se sa njim, za šta je potrebno biti hrabar i imati snage za to.

"Čovjek je nešto najjače na svijetu, nema mašine jake kao što je čovjek. Ja  to nisam shvatao  sve dok nismo doživjeli tu nesreću. Kad smo doživjeli tu nesreću, Ljiljana je rekla sa će skočiti sa mosta. Rekoh nećeš, mi ćemo nastaviti dalje i pokušaćemo dalje da ostvarimo naš cilj. Ona je to prihvatila takvo i  onda smo primjetili koliko smo jaki i koliko je čovjeku jak", o njihovoj snazi kaže Ranko.

Prava i istinska ljubav pobjeđuje sve, pobjeđuje i bolest kojoj nema lijeka. A ljubav je kad ne napuštate  voljenu osobu kada se razboli i ostajete uz nju uz sve nedaće u životu. Volja, želja, ljubav i zajednički planovi u životu kaže Ranko su recept za brak koji traje preko 50 godina

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI