Prvi savremeni parking u Bijeljini

Nevjerovatna, ali ipak istinita informacija me je obradovala ovih dana te sam se i lično uvjerio da je Bijeljina, napokon, dobila prvi, a najsavremeniji parking prostor kakav možemo vidjeti u Beogradu i većim centrima u regionu.

Miodrag Rajković

Malo je čudno da dok gradska administracija na saobraćaj uopšte ne misli i na prijeko potrebnu infrastrukturu gleda kao na lanjski i neke ranije snjegove kojih je sve manje u našem kraju, ponovo stupa na scenu privatna inicijativa, privatni kapital i pamet.

Uostalom ako ćemo pošteno, da nije privatnog sektora sa svom svojom logistikom, pitanje je gdje bi smo bili na polovini ove 2024. godine? Koliko bi na birou za zapošljavanje bilo nezaposlenih više, pa ni Evropska unija ne može prihvatiti sve raspoložive radnike svih zanimanja i struka, a naravno i neće svi da idu tamo, iz više razloga.

No, naprijed iznesena činjenica je odavno poznata i o njoj će posle oktobarskih izbora više razmišljati sugrađani koji podržavaju ovo tapkanje u mjestu u poslednjih četiri, pa i više godina, jer po isprobanom receptu, ista glasačka mašina je podržavala i prethodnog  gradonačelnika te će nastaviti i aktuelnog, a ako se tako desi, mnogi će i po starost odlaziti u Evropsku uniju jer dno dna nam se sve više bliži. Hvala Bogu ima ih mnogo koji će lakše i svrsishodnije donijeti odluku da odu preko Drine i nastave život u našoj matici, koja je, definitivno država!

Do tada, ovog puta na tu temu samo toliko jer na sreću svih vozača, dobismo loto nagradu za moj pojam, i koliko toliko ćemo imati olakšanje kod pronalaženja slobodnog parking prostora. Onih nekoliko improvizovanih parkinga u gradu koji su u najmanju ruku sramota za gradsku administraciju, a ona iza Osnovnog suda je trebalo davno da dobije zabranu rada i prvenstveno jednog razloga, a to je ometanje saobraćaja u jednoj od naprometnijih, a to je ulica Nikole Tesle.

Međutim, kako zabraniti rad jer bi  kolaps oko parkiranja bi bio još veći, a nezadovoljstvo sugrađana izraženije tako da naši izabrani i imenovani se ne odlučuju na takav potez. I kad smo već kod samovolje gradske administracije evo još jedne informacije, za mnoge koji su me u prolazu, onako u muci pitali da li znam zašto se na onom, jednom od korektnih parkinga u ulici Jovana Dučića, (između fiskulturne dvorane OŠ Vuka Karadžić i kasarne) ne naplaćuje parking? Da, to je mnogima čudno u ovom gradu jer svi se pitaju a zašto se i tu ne uzme koja konvertibilna marka jer vraćanje kredita će biti još dugo aktuelno?!

Ali odgovor na ovo pitanje nije nedostupan velikom broju zaposlenih u gradskoj administraciji, a koji dolaze sa sela na posao. Tu ne spadaju samo oni  koji na posao dolaze službenim vozilima, (čime imaju obezbjeđen i parking prostor za ta vozila). Dragi sugrađani, znači ovo vam je odgovor na tu nepoznanicu. Uostalom, pa i zašto ne bih ta gospoda, kad već imaju tu sreću da rade, hoću reći da su na platnom spisku kod našeg veselog doktora, glavnog menadžera, sačuvala za sebe i besplatno parking mjesto, a i ovako moraju od svojih kuća krenuti negdje oko 6 sati ujutro da bi, koliko toliko stigli na vrijeme na posao. Do 7 časova  je inače krajnje vrijeme da lakše obezbjedite  parking za svoje auto, a posle, boga mi, mnogo teže.

Ova praksa je trajala do prije neki dan, kada se u kategorizaciji parking mjesta u našem gradu uvela i bijela zona.

Ta novina bi trebalo da odvrati naše sugrađane od parkiranja vozila u centru grada i to samo poskupljenjem te zone na 1.5 KM po satu. Efekat neće biti nikakav jer to je za većinu naših sugrađana, pijačnim žargonom, sića!

E u tom „projektu“ su posle mnogo peripetija i pitanja naših sugrađana o naprijed komentarisanom parking prostorom u ulici Jovana Dučića, odgovorni uveli i tu naplatu parkinga i svrstali ga u plavu zonu što znači da su se nepokon morali odreći ličnih privilegija koje su imali do sada.

Nadam se da mi investitor, gospodin Dragan Pandilovski, inače, čitav život privatni preduzetnik koji trenutno zapošljava 120 radnika  i koji je kao i većina drugih, koji nisu bili u politici, morao gurati svoj privatni biznis kako je znao i umio. Zato ću se u ime svih vozača zahvaliti pomenutom gospodinu koji se nije opredijelio za izgradnju novih stanova nego se odlučio da novac uloži u savremeni parking prostor koji će biti svima na raspolaganju svih 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Pomenuti prostor površine oko 2.300 metara kvadratnih koji je investitor, gospodin Pandilovski već posjedovao, uložio je preko 200.000 KM. Elektronski sistem naplate, najsavremnije Smart parking tehnologije je omogućila brzu i laganu manipulaciju svakom korisniku, čime ovaj parking dobija epitet najavremenijeg pametnog parkinga u regionu. Lokacija odlična, centar grada i sve ustanove su vam na 100-300 metara od predmetne lokacije. Parking ima ulaze, iz 27. marta i iz ulice Srpske vojske, a izlaz je samo u ulicu Srpske vojske. Na raspolaganju vam je 85 komotnih parking mjesta, sve je automatizovano, na ulasku dobijete tiket karticu sa kojom pri izlasku odete do savremenog automata, ubacite taj tiket, uplatite potreban iznos i kad sa autom dođete do izlazne rampe, vaša registarska oznaka biva prepoznata, automatski se podiže rampa i onda ćete dobiti čestitku za srećan put koji vam za saobraćaj u našem gradu svakako može biti potrebno.

Inače cijena jednog parking sata je kao i u gradskoj, novoj, bijeloj zoni i iznosi 1,5 KM, a svi sugrađani koji to žele mogu ostvariti i dnevnu kao i mjesečnu kartu za svoja vozila. Za desetak dana, proradiće i svjetleći displej koji će vas u svakom trenutku informisati koliko je u tom trenutku slobodnih mjesta u parking prostoru.

Poštovani vozači, za sada toliko o ovom novitetu i savjetujem vam da kad prvi put uđete u novi parking, odmah po urednom parkiranju odete do pametnog automata i informišete se kako prije izlaska, funkcioniše sistem naplate. Vidjećete, simpatično, brzo i efikasno.

Srećno!

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI