Devet razloga zašto treba jesti pistaće

Pistacije su jedna od omiljenih vrsta orašastih plodova i nesumnjivo ima mnoge blagodati u sebi. Osim toga što mogu da poboljšaju zdravlje crijeva, takođe mogu da pomognu u gubitku težine i kontrolisanju šećera u krvi, a mogu se iskoristiti i u kolačima.

Zdravlje
FOTO: DepositPhotos

1. Prepune hranljivih materija

Pistacije su veoma hranljive i jedna su od namirnica bogatih vitaminom B6 koji je bitan za nekoliko tjelesnih funkcija, posebno u formiranju hemoglobina, piše "Health line". Takođe, ima dosta kalijuma, čak i više od jedne banane.

2. Dobar antioksidans

Ovaj orašasti plod sprečava oštećenje ćelija i dobar su izvor antioksidanata, pošto sadrže veću količinu od mnogih drugih sorti orašastog voća. Posebno su bogati antioksidantima pogodnim za zdravlje očiju.

3. Niskokalorični su i bogati proteinima

Zanimljivo, pistacije spadaju među najniže kalorijske orašaste plodove. Recimo, 28 grama pistacija u sebi sadrži 159 kalorija, dok orasi sadrže čak 185 kalorija i 196 kalorija u pekan orasima. Kada je riječ o proteinima, nalaze se na drugom mjestu, iza badema sa 14 odsto ukupnog kalorijskog sadržaja.

4. Može pomoći u gubitku težine

Uprkos tome što su energetski bogata hrana, orašasti plodovi su jedna od namirnica koje najviše pogoduju gubitku težine. To je zato što su bogati vlaknima i proteinima, od kojih oba povećavaju osjećaj sitosti i pomažu vam da jedete manje porcije.

Prema jednoj studiji, redovna konzumacija pistacija može biti povezana sa smanjenjem indeksa tjelesne mase, koji se koristi za procjenu tjelesne masti. Međutim, studija je primijetila da oni nisu povezani s promjenama tjelesne težine ili masti na stomaku.

Štaviše, pistacije u ljusci su dobri za pažljivu ishranu, jer njihovo ljuštenje zahtijeva vrijeme i usporava brzinu jedenja.

5. Potpomaže zdrave crijevne bakterije

Pistacije su bogate vlaknima, a jedna porcija sadrži 3 grama. Vlakna se kreću kroz sistem za varenje uglavnom nesvarena, a neke vrste vlakana se vare od dobrih bakterija u crijevima, djelujući kao probiotici.

Bakterije crijeva zatim fermentišu vlakna i pretvaraju ih u kratkolančane masne kiseline, koje mogu imati nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od razvoja digestivnih poremećaja, raka i srčanih bolesti.

6. Može smanjiti holesterol i krvni pritisak

Osim toga što su bogati antioksidansima, pistacije mogu sniziti holesterol u krvi i poboljšati krvni pritisak, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

U stvari, nekoliko studija je pokazalo efekte pistacija na snižavanje holesterola.

Mnoga istraživanja o pistacijama i lipidima u krvi sprovode se tako što se dio kalorija u ishrani zamjenjuje pistacijama. Do 67 odsto ovih studija pokazalo je smanjenje ukupnog LDL (lošeg) holesterola i povećanje HDL (dobrog) holesterola.

7. Može promovisati zdravlje krvnih sudova

Endotel je unutrašnja obloga krvnih sudova za koju je važno da pravilno funkcioniše, jer je endotelna disfunkcija faktor rizika za srčane bolesti.

Vazodilatacija je širenje krvnih sudova. Endotelnu disfunkciju karakteriše smanjena vazodilatacija, što dovodi do smanjenog protoka krvi i povećanja krvnog pritiska. Kao i većina orašastih plodova, pistacije su izvor aminokiseline L-arginin, koja se u tijelu pretvara u azot oksid. Stoga, ovi sitni orašasti plodovi mogu igrati važnu ulogu u promovisanju zdravlja krvnih sudova.

8. Može pomoći u smanjenju šećera u krvi

Uprkos tome što imaju veći sadržaj ugljenih hidrata od većine orašastih plodova, pistacije imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju velike skokove šećera u krvi.

Jedna studija zaključila je da pistacije mogu značajno smanjiti šećer u krvi i poboljšati insulinsku rezistenciju kod ljudi sa dijabetesom tipa 2, predijabetesom ili metaboličkim sindromom.

9. Ukusna je namirnica

U pistacijama se može uživati na različite načine. Oni mogu biti užina, ukras za salatu ili preliv za picu, ili čak u pečenju, dodavanjem prelijepe zelene ili ljubičaste boje raznim desertima i jelima. Neki od tih deserata mogu biti sladoled ili cheesecake, a osim slatkiša, možete napraviti puter ili pesto sos, prenosi Dnevni avaz.

24°

Oblačno
  • 23:00

    Oblačno
    24°C
  • 02:00

    Oblačno
    22°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    19°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI