Ove godine kupovali više nego prošle: Zahtjev za povrat poreza podnijelo više od 139.000 stranaca

Da naše komšije iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore sve više kupuju u BiH potvrđuje i podatak da je ove godine zahtjev za povrat poreza u BiH podnijelo 139.037 stranaca, koji su kupili robu vrijednosti od 41,7 miliona KM.

BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Po tom osnovu zatražili su povrat PDV u iznosu od 6 miliona KM.

Naime, prema podacima UIO BiH stranci su ove godine više kupovali kod nas nego što je to bio slučaj prethodne godine, pa je tako lani u istom periodu podneseno 119.600 zahtjeva, čija je vrijednost kupljene robe iznosila 36,1 milion KM, dok je povrat iznosio 5,2 miliona KM.

-U Bosni i Hercegovini su najviše kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje, odnosno osnovnim životnim namirnicama, stvarima za domaćinstvo i tekstilnim proizvodima koje stranci kupuju u BiH i iznose van carinskog područja, te imaju pravo da zatraže povrat PDV – navode iz UIO.

Kako navode, postupak za ostvarivanje prava na povrat PDV-a strani državljanin pokreće podnošenjem zahtjeva za povrat. Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV su fizička lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.

-Povrat se ne odnosi na petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, ekstralako i lako specijalno ulje, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duvana – navode iz UIO BiH, pišu Nezavisne novine.

11°

Oblačno
  • 08:00

    Oblačno
    11°C
  • 11:00

    Umjereno oblačno
    14°C
  • 14:00

    Umjereno oblačno
    17°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI