Mr Igor Braunović, predsjednik Boračke organizacije Srbije i Srpske o dolasku Patrijarha u Bratunac: VELIKI DAN I ČAS OD NAŠEG DUHOVNOG RODITELJA

Sutrašnji dolazak Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija, koji će, kako je saopštila SPC,služiti u Bratuncu svetu arhijerejsku iturgiju i pomen Srbima postradalim prije 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju, veliko je duhovno i nacionalno saborovanje, veliki podstrek našem rodu, ma gdje živio, i počast, pažnja i sjećanje na sve pale div junake u minulom, kaže mr Igor Braunović, predsjednik Boračke organizacije Srbije i Republike Srpske, prekaljeni heroj minulih ratova i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

REPUBLIKA SRPSKA

- Od sveg srca se radujemo dolasku našeg duhovnog roditelja svih nas, presvijetlog patrijarha Porfirija, koji, Bogu hvala, opet stiže tamo gdje je stradanje Srba bilo za bol i jauk do neba, da nam da i utjehu i podstrek da ostanemo dostojni djela naših palih div junaka kaže Braunović. Velika je stvar što u Bratunac na ovaj dan, na veliko saborovanje, prije svega u ljubavi u Hristu, stiže i veliki broj naših ljudi iz drugih dijelova Republike Srpske i Srbije, koji žele da se poklone sjenima palih
sunarodnika, nevino stradalih i poruče da smo svim srcem svjesni potrebe da budemo, ne samo sabrani, već i jedinstveni u ovim vremenima punim mnogih izazova.

Braunović kaže da to i snažna vjera u Boga daju snagu „do neba“.Po njegovim riječima, „zna to dobro naš dobri patrijarh, koji nas okuplja na najljepši način, da se vidi i čuje da smo spremni, kako kaže vladika Nikolaj, da se složimo, umnožimo i obožimo.

- I sam sam izgubio mile i drage i ovdje i na drugim mjestima, gdje su branjena naša ognjišta, a saborni i u bolu i u želji da se molimo da se ovako nikad više ne dogodi garancija  je da budućnosti za sve nas, ma gdje živeli, i te kako ima, uz naše zalaganje i uz Božju pomoć. Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su dio liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su prije više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba. Sjećajući se mučenika nevino postradalih na pragovima svojih kuća, blagočestivi narod iz svih srpskih krajeva tradicionalno se okuplja na crkveno-narodnom saboru pod nazivom Da se ne zaboravi ispred bratunačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gdje će i ove godine, u subotu 6. jula, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služiti svetu Liturgiju i pomen postradalim Srbima Birča i Srednjeg Podrinja.

Područje Srednjeg Podrinja i Birča ravno je najvećim stratištima srpskog naroda, koji je ovdje ponovio zavjet Svetog kneza Lazara da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka – riječi su patrijarha Porfirija koje je najbolje opisuju podvig i stradanje bratunačkih Srba. O razmjerama stradanja, o planovima i sprovođenju genocida i etničkog čišćenja pravoslavnog življa u
opštinama regije Birač, o najsvirepijim zločinima za koje još niko nije odgovarao pred sudovima zemaljskim, detaljno svjedoči izvještaj.

25°

Umjereno oblačno
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    25°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    24°C
  • 05:00

    Kiša
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI