CIK: Mandat Novaković Bursać prestaje po sili zakona

Centralna izborna komisija BiH donijela je Odluku o utvrđivanju rezultata o dodjeli mandata putem žrijebanja za jednog delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Srna

Kako je pojašnjeno na sjednici CIK-a, ovom Odlukom mandat se dodjeljuje kandidatskoj listi PDP-a, a mandat sa te liste dodjeljuje se Nenadu Vukoviću, pišu Nezavisne.

"Kada ova odluka bude pravosnažna, a na nju je dozvoljena žalba u roku od dva dana, biće ispunjeni svi uslovi da idemo u sljedeću radnju, a to je radnja potvrđivanja rezultata", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Ona je rekla da se u ovom slučaju ne radi o prestanku i dodjeli zamjenskih mandata, već postupkom utvrđivanja i potvrđivanja rezultata.

"Kada utvrđujemo i potvrđujemo rezultate izbora nikada ne govorimo da je nekome prestao mandat. On prestaje po sili zakona kada utvrđujete i potvrđujete rezultate novih izbora. Ovo su potpuno novi izbori. Pravni presedan koji je proistekao iz odluke Ustavnog suda BiH", rekla je Hadžiabdićeva.

U suštini, mandat koji je ranije dodjeljen Snježani Novaković Bursać, koja trenutno obavlja funkciju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uopšte se neće oduzimati, jer po tumačnju CIK-a za tim nema potrebe s obzirom da su utvrđeni novi rezultati izbora, i po kako su rekli, sili zakona novi mandat pripada Vukoviću.

Podsjećanja radi, prilikom biranja delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, lista PDP-a zvanično, po odluci Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske dobila je 11 glasova, međutim jedan listić bio je sporan. Taj listić od devet članova Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske proglasio je nevažećim, što je prvobitno kroz postupak i prihvaćeno i mandat je dodjeljen SNSD-u, odnosno Snježani Novaković Bursać. Kasnije na odluku CIK-a žalio se PDP i Ustavni sud BiH odlučio je da su kroz postupak oštećeni jer kao stranka u postupku nisu bili u mogućnosti da svoj stav zastupaju pred Sudom BiH. Nakon te odluke Ustavnog suda BiH, reagovao je i Sud BiH i na kraju CIK je odlučio da liste SNSD-a i PDP-a imaju isti broj glasova, tačnije utvrdio da je sporni listić važeći. U slučaju da dve liste imaju isti broj glasova predviđeno je žrijebanje, odnosno izvlačenje kuglica koje je na kraju i urađeno, a iz kuglice na kraju je izvučena lista PDP-a na kojoj se nalazio Vuković.

21°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    21°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    21°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    23°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI