Miš u pasulju, komadići plastike u čokoladi: Pogledajte šta je od početka godine otkriveno na tržištu BiH, a opasno je po zdravlje ljudi

Od početka godine do danas na tržištu BiH zabilježeno je nekoliko slučajeva da su u prodaji otkriveni proizvodi čija konzumacija ili upotreba ugrožava zdravlje ljudi. Najviše artikala su hrana, ali i voda.

BiH
FOTO: AGENCIJA ZA SIGURNOST HRANE BIH

Najnoviji slučaj je od juče, 1. jula, kada je Agencija za bezbjednost hrane BiH, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena da je na tržište isporučena izvorska voda porijeklom iz Hrvatske. Službenim kontrolama, a i vidljivim okom uočen je crni talog na dnu flaše. Radi se o vodi “Studena” od 1,5 litre, a njena konzumacija može da ima uticaj na ljudsko zdravlje.

Prošlog mjeseca, odnosno 12. juna, Agencija je obaviještena da je na tržište BiH isporučena tjestenina bez glutena, porijeklom iz Rumunije, a u kojoj je utvrđeno prisustvo nedozvoljenih količina mikotoksina deoksinivalenola. Radilo se o pasti “D’oro gluten free” od 500 grama, a navedeno je da postoji ozbiljan rizik po zdravlje.

Mnogi se sjećaju slučaja iz maja mjeseca ove godine kada su u konzervama smeđeg graha iz Italije pronađeno dijelovima miša. Ove konzerve stigle su iz Italije i pronađene su na policama “Konzuma” i povučene su iz prodaje.

Takođe u maju Agencija za bezbjednost hrane BiH obaviještena je da su na tržište isporučeni proteinski krekeri sa čia sjemenkama i sjemenkama lana, brenda “Yukybio” u kojim je utvrđeno prisustvo nedeklarisanog mliječnog proteina. Proizvod može predstavljati opasan rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na laktoprotein.

Mjesec ranije, odnosno 18. aprila, stiglo je obavještenje da je na tržište BiH isporučeno raževo brašno u kojem je utvrđeno prekoračenje maksimalno dozvoljene količine ohratoksina A. Brašno je stiglo iz Litavanije u pakovanju od 25 kilograma.

Krajem marta stiglo je obavještenje da se u BiH nalaze posude za pečenje kolača porijeklom iz Kine za koje je službenim kontrolama utvrđena neusklađenost sa važećim propisima. Problem je ljuštenje površinskog premaza sa posuda, što predstavlja potencijalno ozbiljan rizik. Posude su isporučene preko Poljske. Osim toga, istog mjeseca na tržište BiH isporučene su crne okrugle zdjele proizvedene u Kini u kojim je utvrđeno prisustvo melamina. Obavijest o neusklađenosti dostavila je Italija.

U febuaru je stiglo obavještenje da su u BiH isporučene pločice mliječne čokolade “Milka Oreo” porijeklom iz Poljske u kojim su pronađeni komadići plastike. Čokolada je proizvedena od tijesta za kekse porijeklom iz Mađarske.

25°

Umjereno oblačno
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    24°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    16°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI