Manifestacija "Filipovanje" okupila u manastiru Tavna pjesnike i pisce iz Semberije i okruženja

Manifestacija “Filipovanje” okupila je u manastiru Tavna pjesnike i pisce iz raznih krajeva, počev od Semberije Srema i Mačve, pa sve do Jadra i Podrinja, sa namjerom da u blizini rodnog mjesta Filipa Višnjića, u Gornjoj Trnovi, pod manastirskim okriljem, posvjedoče svojim djelima i riječju značaj njegovog lika i djela.

BIJELJINA

Višnjićeve pjesme su sebi krčile put kroz vrijeme i pokoljenja. One su pozivale na otpor, vaspitavale, ukazivale na dužnost i gradile kolektivni nacionalni identitet. Ako je Višnjić započeo, naša je sveta dužnost da nastavimo.

“Meni je drago da se naši kulturni stubovi i duhovne vertikale u našoj tradiciji i kulturi poštuju, te da se čuva, ne samo kultura sjećanja, već i osvješćivanja što širih masa  o tome ko smo, šta smo i kamo nam je ići”, kaže prof.dr Jelina Đurković, urednik časopisa “Srpska vila”.

“Srpski narod morao je da zna da takvi kao što imali još nekih ljudi, stvaralaca, pjevača, itd., upravo su utemeljili našu cijelokupnu civilizaciju, te ja ponekad kažem da na osnovu njihovog djela Filipovog i ostalih pjevača, a koji su to osvježili nekim epskim desetercem, možemo da rekonstruišemo čak i savremenu našu srpsku istoriju”, priča LJubomir Ćorilić, književnik iz Loznice.

Srpski Homer je za života povezao dvije strane rijeke Save, od rodne Trnove do Srema i Mačve, te i danas kroz brojne pjesnike i pisce povezuje srpski narod i njegovu slavnu prošlost oko žive riječi što struji kroz gusle….

“Jedna od prvih pjesama koju sam napisao pominje Filipa Višnjića. Činjenica je da bi i Mačva trebala da bude u dogledno vrijeme domaćin učesnicima manifestacije “Filipovanje”, ističe Dejan Nikolić iz Udruženja pisaca Mačve “Janko Veselinović”.

“Drago mi je što se po drugi put sastajemo u Tavni, a zahvaljujući Tihomiru Nestoroviću, pjesnici i pisci iz Srbije i Srpske se okupljaju, sa ciljem oživljavanja slavnih ličnosti iz naše prošlosti”, dodaje Radosav Perić, predsjednik GO SPKD “Prosvjeta”, Zvornik.

“Pričom o Filipu mi oživljavamo davna vremena i podsjećamo na istoriju, te na značajne promjene koje su se pojavile tokom Filipovog života, sa nadom da će biti dio nekih novih promjena koje nosi ovo naše Filipovanje”, kaže Đorđe Slavinjak, privrednik iz Bijeljine.

Lijepo reče mudri prota Mateja Nenadović: “U kojem se narodu pojave junaci i ljudi zaslužni za otačastvo, taj narod će roditi i one ljude koji će njihova dela opisati”… Zbog toga manifestacija Filipovanje živi i prkosno odolijeva izazovnim vremenima.

30°

Umjereno oblačno
  • 11:00

    Umjereno oblačno
    30°C
  • 14:00

    Umjereno oblačno
    32°C
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    34°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI