Majevičkom pjesniku Slobodanu Joviću nagrada "Stevan Raičković"

Majevičkom pjesniku Slobodanu Joviću u Kučevu je uručena nagrada "Stevan Raičković" za zbirku poezije "U kostreti".

REPUBLIKA SRPSKA

Nagradu je ustanovila Narodna biblioteka "Stevan Raičković" uz podršku opštine Kučevo, Ministarstva kulture Srbije i Srpske književne zadruge, a sastoji se od novčanog iznosa, plakete i objavljivanja knjige u Srpskoj književnoj zadruzi.

"Hvala Suncu, Zemlji, travi, hvala vazduhu što je plav, hvala Raičkovićevoj poeziji što nas je sabrala ovdje i opstala do dana današnjeg kao stabilna tačka srpske književnosti i kulture, dovoljno snažna da obasja i simbolički podrži stvaralaštvo savremenih autora", rekao je Jović, prvi laureat nagrade "Stevan Raičković" nakon što je primio nagradu.

On je istakao da je Raičković jedno od najznačajnijih imena srpske poezije u drugoj polovini 20. vijeka i izrazio zadovoljstvo što je prva nagrada dodijeljena njegovoj knjizi "U kostreti".

"Drago mi je što mu se njegov zavičaj Neresnica i Kučevo odužuju na adekvatan način, a veoma mi znači što će se u Srpskoj književnoj zadruzi pojaviti moja knjiga. Ova nagrada, na neki način, znači povezivanje Homolja i Majevice i raduje me što se posredstvom onog što radim u pozitivnom kontektstu čuje za Majevicu i neke lijepe stvari koje se događaju u ovdašnjoj kulturi", rekao je Jović. 

Umjereno oblačno
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    10°C
  • 11:00

    Umjereno oblačno
    14°C
  • 14:00

    Umjereno oblačno
    20°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI